EL TRIPLE FILTRE



A L'ANTIGA GRÈCIA, SÓCRATES, VA SER FAMÓS PER LA SEVA SAVIESA I PEL GRAN RESPECTE QUE PROFESSAVA A TOTS. UN DIA UN CONEGUT ES VA TROBAR AMB EL GRAN FILÒSOF I LI VA DIR:


_ Saps el que vaig escoltar sobre el teu amic ?

_Espera un minut, va replicar Sócrates. Abans de dir-me res, voldria que passessis un petit examen. Jo l'anomeno l'examen del triple filtre.
_Triple filtre ? , va preguntar l'altre .

_Correcte, va dir Sócrates. Abans que em parlis sobre el meu amic, pot ser una bona idea filtrar tres vegades el que diràs. És per això que l’anomeno l'"Examen del triple filtre"... El primer filtre és la VERITAT, estàs absolutament segur que el que em diràs és cert .
_ No, va dir l'home, realment només he sentit parlar sobre això i...

_ Bé, va dir Sócrates, llavors realment no saps si és cert o no. Ara permet-me aplicar el segon filtre, el filtre de la BONDAT. És bo el que em diràs del meu amic .
_ No, al contrari...

_Doncs, desitges dir-me una cosa dolenta d'ell, però no estàs segur que sigui cert. Però encara podria voler escoltar-ho perquè queda un filtre, el filtre de la UTILITAT. Em servirà d'alguna cosa saber el que em diràs del meu amic ?

_ No, la veritat que no.
_Bé, va concloure Sócrates. Si el que desitges dir-me no és cert, ni bo i fins i tot no m'és útil,... per a que voldria jo saber-ho ?
Usa aquest triple filtre cada vegada que sentis comentaris sobre algun dels teus amics propers i estimats, mai no perdis un amic per algun malentès o comentari sense fonament.

2 comentaris:

eva_yam ha dit...

molt bona aquest filtre!! Si tothom apliqués aquest filtre no hi hauria gaire diàleg amb les persones!! sobretot aquestes que es fan dir "xafarderes"!! jejeje

felicitats per aquest article!!
Un petonàssssssssssss

enric ha dit...

molt bo aquest article. La veritat és que les xafarderies fan més mal que be. I com molt be diu, perquè volem escoltar una mentida, que fa mal i a més no serveix per res?