“És una joia de la narrativa dramàtica centrada en el més profund dels problemes humans, descriu amb precisió i tendresa la capacitat de bondat o maldat que cap en el cor de l’home, en la llibertat humana.”
Viktor E. Frankl, psiquiatra i escriptor, explica la seva experiència com a presoner a Auschwitz, Dachau i altres camps de concentració. Com va poder ell, que ho havia perdut tot, que havia vist destruir tot allò que valia la pena, que va patir gana, fred i totes les hostilitats possibles, com va poder acceptar que la vida fora digna de ser viscuda?
Les seves paraules composen la història d’un camp de concentració vista des de dins, explicada per un supervivent, no pretén presentar un informe sobre fets i esdeveniments històrics sinó un relat de vivències personals. Com a psiquiatra ens explica com afecta el dia a dia en la ment d’un presoner.
Aquest llibre me’l va regalar el meu fill, en va fer un treball a la Universitat dins l’àrea de Psicologia i l’he llegit més d’un cop. Està ple de notes al marge de pàgina i de passatges subratllats, hi ha molts exemples de casos, en citaré un que he llegit molts cops en hores baixes:
“Un doctor en medicina general me consultó sobre la fuerte depresión que padecía. Era incapaz de sobreponerse al fallecimiento de su esposa com quien compartió un matrimonio excepcionalmente feliz. Su esposa había muerto dos años atrás. ¿Cómo podía ayudarle? ¿Qué decirle? Me abstuve de comentarle nada y en vez de ello, le pregunté: “¿Qué habría sucedido, doctor, si usted hubiera muerto primero y su esposa le hubiese sobrevivido?”. “Bueno – dijo – para ella habría sido terrible, ¡ sufriría muchísimo!” Ante lo cual repliqué: “Lo ve doctor, usted le ha ahorrado a ella todo ese sufrimiento; pero para conseguirlo ha tenido que llorar su muerte y sobrevivirla”
No dijo nada, me tomó la mano y, quedamente, abandonó mi consulta. El sufrimiento deja de ser sufrimiento, en cierto modo, en cuanto encuentra un sentido, como suele ser el sacrificio.”
“Al hombre se le puede arrebatar todo salvo una cosa: la última de las libertades humanas –la elección de la actitud personal que debe adoptar frente al destino – para decidir su propio camino. Y es precisamente esta libertad interior la que nadie nos puede arrebatar, la que confiere a la existencia una intención y un sentido”

2 comentaris:

eva_yam ha dit...

Holess!! sembla molt interessant aquest llibre!! sobretot per aquestes reflexions de la vida!

Ja em deixaràs donar-li un cop d'ull!!
unpetonàssss

Maria José ha dit...

Quan vulguis!